Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/b/2/e/jennyjewert.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Inte av bröd och brädor allena- en skrift om skönheten i naturen

Claude Gellée (Le Lorrain): Landscape with the Rest on the Flight into Egypt (Eremitaget, S:t Petersburg)

Vad är vacker natur? Ligger skönheten i betraktarens öga, eller finns det fog för att ge en viss elit – landskapsarkitekten, naturvårdaren, skogs- och agrarhistorikern, konstnären – tolkningsföreträde i planeringen av brukande och exploatering av landskap? Har vackra landskap någon kraftfull försvarsadvokat i en tid när jord och skog förväntas leverera bröd, brädor och bränsle i en omfattning som aldrig tidigare?
I denna skrift behandlas naturens skönhet från ett historiskt, filosofiskt och evolutionsbiologiskt perspektiv. Vad menar filosoferna med ytlig estetik? Är vi biologiskt programmerade att tilltalas av vissa miljöer, eller växlar våra landskapspreferenser lika kvickt som modet inom konfektion och inredning? Hur har vår syn på vad som är vackra landskap förändrats över tid?
I en personlig essä får läsaren besöka Frödings landskap, soptippar som blivit populära utflyktsmål och pittoreska fjällmiljöer. Kanske är ett paradigmskifte på gång som innebär att allt fler människor kommer att betrakta det uthålliga som det sköna?

Läs skriften här: KSLAT-2-2012-Inte-av-brod-och-brador-allena