Ord som avslöjar

Mycket små ord avslöjar sanningen.
Programledaren för ”Debatt” frågade partisekreterare Pernilla Zethraeus (v):

– Om Kuba är en diktatur, vad är då Fidel Castro?
– I så fall är han en diktator.
I så fall?

Lars Ohly avrundade i går sin ursäkt till Kirunakommunisterna med ett märkligt tillägg. ”När de kom hem utsattes de för trakasserier från svenska kommunister, som de upplevde det.”

Tror Ohly på någon annan version av det inträffade?

Pressad på hur han såg på att ledaren för Ung vänster, Tove Fraurud, vägrar att definiera Kuba som en diktatur, gjorde han följande markering: ”Där skiljer sig hon och jag ganska tydligt åt.”

Nej, några knivskarpa avståndstaganden från historiska felsteg kunde inte höras från den rörelse som i övrigt bemästrar tekniken att måla världen i svart och vitt.

Minnen från en arbetsresa jag gjorde till Kuba för några år sedan kan kanske hjälpa Zethraeus, Fraurud med flera att sortera om i begreppsapparaten.

Utrustad med arbetsvisum delegerades jag till ett statligt styrt informationscent-rum, varifrån alla kontakter med intervjupersonerna sköttes. Jag fick också en tolk till mitt förfogande. ”Well, in fact I am a member of the communist party”, sa han på klingande amerikanska som han lärt sig genom att titta på västernfilmer med Marlon Brando. Lika entusiastiskt berättade han om sitt arbete som lärare i engelska på en vanlig skola. ”Om rektorn inte sköter sig, kan jag som medlem i kommunistpartiet se till att han avskedas.”

Den kvinnliga professor jag på egen hand kontaktade, utan informationscent-rets samtycke, befarade att det kunde vara så farligt för henne att tala med mig, att hon nog behövde ta upp det med sin chef.

Åter i Sverige skrev jag om Castros satsning på bioteknik och genförändrad fisk under rubriken: ”Fula fiskar. Kuba genförändrar för folkets bästa, men folket har ingen talan.”

Det blev för mycket för den kubanska ambassaden som per telefon meddelade:

– Next time you go on tourist visa.

Kritiska röster från utlandet förpassas således till solstränderna. För inhemska kritiker väntar betydligt värre öden.

Demokrati?